szerda, október 11, 2023
KezdőlapUncategorizedAkár a Transformers - Innovatív megoldások a laptopok világából

Akár a Transformers – Innovatív megoldások a laptopok világából

Autobots! Roll out! – Mondta Optimus Prime az Autobotoknak és bizony valljuk be: vannak olyan mondatok, amiknek csengése eredeti nyelven jobban hangzik. Csak, hogy legyen egy másik példa is: Gentlemen, start your engines!

De, hogy egy laptopokkal és azok hardware-es komponenseivel foglalkozó vállalkozás miért kezd úgy cikket, mintha valamilyen nyelvész kérdést szeretne majd feszegetni?

A válasz lentebb kiderül.

Hogyan fejlődött a laptopot evolúciója?

Ha megnézzük a kb. 3-4-5 éves használati ciklussal rendelkező termékek egy kis csoportját, láthatjuk (itt most a laptopokra és mobiltelefonokra gondolunk), hogy jó pár éve lényegi innovációk már nincsenek. Ha valamiből kijön az új verzió, annál szinte borítékolhatjuk, hogy a következőket mondhatjuk el látatlanba: erősebb processzor, nagyobb grafikus teljesítmény, több memória, nagyobb tárhely (esetleg ezek új, gyorsabb generációinak használata), nagyobb fényerővel rendelkező kijelző, jobb kamera, energiahatékonyabb működés, minden eddiginél jobb felhasználói élmény.

Ezek nagyjából elmondhatóak mind a laptopokra, mind pedig a mobiltelefonokra.

Éppen ezért az egyes gyártók időről-időre próbálkoznak eddig nem használt technológiákkal. Bízva abban, hogy az újítás olyan sikeres lesz, ami meghozza számukra a szakmai és fogyasztói elismerést és persze ne legyünk álszentek, a bőséges anyagi megtérülést.

Alt: Asus Zenbook Pro Duo UX581

Mindkét termékkörnél láthattunk az elmúlt években újításokat. Laptopoknál megjelent a dupla kijelzős megoldás (leginkább az Asus márkánál), ami leginkább a tartalomgyártókat célozta meg, a hasznos kijelző méretének megnövelésével.

A Lenovo Yoga szériája összecsukható volt az ellentétes irányba, és így kaptunk egy táblagépet.

A Lenovo azonban 2023-ra nagyon belehúzott az innovatív? – de mindenképpen nem megszokott megoldások prezentálásába.

A 2023-as CES-en lett bemutatva a Lenovo Yoga Book 9i, ami egy nagyon érdekes masina. Ugyan úgy kihajthatjuk, mint egy laptopot, de mindkét oldalán kijelző van. Ha így használjuk, akkor az alsó rész át tudja venni a fizikai billentyűzet szerepét, és kapunk egy kijelzőre kirajzolt billentyűzetet. A touchscreennek köszönhetően gépelhetünk akár egy telefonon. Az igazi csavar akkor jön, amikor csatlakoztatjuk a támasztékot és a fizikai billentyűzetet. Ilyenkor ugyanis kapunk két vízszintes elhelyezkedésű kijelzőt, máris megduplázva így a használható kijelzőterületet. A koncepció érdekes, bizonyára lennének is olyan felhasználói csoportok, akiknek ez az elrendezés könnyítené a munkáját. Nem csak vízszintesen, de vertikálisan is használhatjuk, így pl. aki sokat táblázatkezel, vagy programoz, azoknak biztos hasznos használati mód lenne.

Lenovo Yoga Book 9i
Akár a Transformers - Innovatív megoldások a laptopok világából 2

Alt: Lenovo Yoga Book 9i

 De még mindig nem derül ki, a bevezető miért fogalmazódott meg.

Így igaz a valódi újdonság nem a fentebb említett dupla kijelzős laptop volt.

Kihajtható laptop?!

Lenovo-ék boszorkánykonyhájában ugyanis egy teljesen új megközelítést ültettek át a tervekből a valóságba.

Valószínűleg mindenki látott már hajlítható kijelzős telefont, vagy akár laptopot is (szintén Lenovo, X1 Fold személyében), ami továbbra is egy rétegtermékként kezelhető, annak ellenére, hogy a mobiltelefonok piacán már azért a negyedik generációról beszélhetünk (Samsung Galaxy Z Fold/Flip termékek), tehát semmiképpen se egy első megjelenéses techdemóról.

Láthatjátok, hogy a Lenovo laptop piacon tényleg megpróbál valós innovációt létrehozni a felhasználóknak.

Legújabb fejlesztésük, amihez szigorúan hozzá kell tenni, hogy ezek még valóban fejlesztés alatt álló termékek, tehát közel sem állnak még a felhasználóknak szánt végtermék státuszban.

És itt kapcsolnék vissza az első bekezdéshez. Az újdonság ugyanis abban rejlik, hogy a kijelzők kigördülnek, azaz kigördülhető kijelzősek. Angolul rollable laptopként megy rá a hivatkozás, és mivel többesszámot használtam, ez jelen esetben azt is jelenti (nem különböző méretű laptopokat), hogy ezt a rollable megoldást okostelefonban is demózta a Lenovo.

A sajtóeseményt elnézve ez egy hands off esemény volt, nem pedig hands on, azaz a média képviselői nem vehették kezükbe az eszközöket, hanem a Lenovo részéről voltak prezentálók, akik kezelték mind a laptopot, mind pedig a mobiltelefont.

Számunkra a laptop érdekesebb eszköznek bizonyult, így főleg arról fogunk értekezni.

De mi is az a rollable laptop?

Alt: Lenovo Rollable okostelefon & Lenovo Rollable Laptop – nagy kijelzős módban

Első ránézésre egy klasszikus laptopnak tűnik, Windows operációs rendszerrel. Ami talán elsőre szembetűnő lehet, hogy nem látjuk a tálcát. Valószínűleg a tálca dinamikus üzemmódban van, azaz, ha lehúzzuk az egérkurzort a kijelző aljára az előjön.

A laptop oldalán található egy gomb, ami előre-hátra csúsztatható. Hasonlóan, mint az iPhone-ok némító gombja, csak ott vertikális a mozgatás, a laptopnál pedig horizontális.

A gombot elcsúsztatva kezdi meg a kijelző a „roll out”-ot, avagy a kigördülést. Míg eléri a végleges alakját az kb. 10 másodperc. Ez lehet lassú és gyors is, minden csak nézőpont kérdése. Ne felejtsük azonban azt el, hogy ez még továbbra is egy prototípus termék, tehát akár még ez a fizikai mozgás is gyorsulhat.

Normál módban a felbontása 2024×1604 pixel, míg nagy kijelzős állásban 2024×2368 pixel. Kigördülve 8:9 arányú lesz a képarány, ami hasonlít arra, mintha két 16:9-es kijelző lenne egymás felett. Csak itt ugye nincs káva, ami zavaró lehetne.

De kinek lehet ez jó? A kérdés jogos, de elsőre talán többeknek, mint pl. a hajlítható kijelzős telefonok.

Irodai munkára hasznos tud lenni, azoknak, akik Excel táblákban dolgoznak. Azok számára is, akiknek egy kijelző kevés lenne. Például az alsó részen szövegszerkeszt, a felső részen pedig a jegyzetei vannak.

Tartalomkészítőknek is hasznos lehet. Talán ez esetben social media felületek kezelésében és képszerkesztésnél dominánsabb lehet a hasznossága, hiszen a videóvágás horizontálisan hatékonyabb.

Fontos megjegyezni, hogy akinek már most felcsillant a szeme, és rohanna beszerezni egy ilyen gépet, az még ne kezdjen öltözködni. A Lenovo ugyanis még nem adott meg megjelenési dátumot a termékre. Tartóssággal kapcsolatban a Lenovo a X1 Fold termékéhez hasonlította (20-30.000 nyitás), de ez nyilván csak egy előrejelzés. Azt se felejtsük el, hogy egy hajlítható eszközt naponta számtalanszor nyitunk és zárunk. Míg egy ilyen laptopot jó eséllyel, naponta csak párszor gördítenénk ki és vissza.

A termék súlyáról, akkumulátoráról, és úgy alapból a belső komponensekről nem árultak el információt.

Alt: Lenovo Rollable Laptop – normál méret

Nem csak laptophoz

Felmerül az a kérdés is, hogyha megnövelt üzemmódban használjuk a laptopot, akkor kikapcsoláskor automatikusan visszagördül-e a kijelző, vagy sem? (Leginkább a véletlenül kigördült állapotban marad laptop esetleges károsodására gondolva.)

Említettük, hogy nem csak rollable laptop, de rollable okostelefont is megmutattak a sajtónak. Azzal azért foglalkozunk kevésbé, mivel a profilunk a laptopok és azok kiegészítői, alkatrészei, illetve, mivel a terméket elnézve, a laptop sokkal inkább tűnt egy használható elképzelésnek, mint az okostelefon, legalábbis jelen állapotukban.

A Lenovoról tehát elmondhatjuk, hogy abszolút igyekszik megmozgatni az állóvizet és valóban valami újdonsággal ellátni a laptopjait.

A kérdés csak az lesz, hogy a fogyasztók ezekre vevők lesznek-e, vagy sem.

Érdekes eszmefuttatást lehetne arról is folytatni, hogy az Apple elérte, hogy a Z generáció tagjai az összes amerikai iPhone felhasználó 34%-át teszik ki, és ugyanez az arány az Android esetében csak 10%. (Z generáció – 2000 után született emberek.) Ide vehetjük azt is, hogy gyakorlatilag az Androidos táblagép piac teljes haláltusában van, hiszen a Samsung és még pár gyártó ad már csak ki ilyen eszközöket. Saját tapasztalatból kiindulva, táblagép piacon tényleg nem sok értelme van Androidos megoldást választani.

És ott vannak az Apple laptopok is, amiket munkára használva szintén nem nagyon lehet megfogni. A saját fejlesztésű SoC-ok (System On a Chip), iszonyatos számítási teljesítménnyel rendelkeznek. Az, hogy látványos laptop piac dominancia még nem következett be Apple oldalról, az a jóval drágább termékek, illetve a csak Windows-on futtatható programoknak köszönhető.

Hogy mit hoz tehát a jövő a laptop piacon azt nehéz lenne megjósolni. Mi mindenképpen örülünk annak, hogy a Lenovo ilyen szinten próbál meg újításokat hozni, ebbe a termékkategóriába.

A fogyasztók pedig majd eldöntik, hogy igényt tartanak erre, vagy inkább a klasszikus megoldásokat preferálják.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások