kedd, október 10, 2023
KezdőlapprogramokMár iOS-on is hódít a Google News

Már iOS-on is hódít a Google News

Apple platformon is ajánl híreket a Google

Már az Apple okostelefonokra és iOS operációs rendszerrel működő laptopokra is feltelepítheted a Google News szolgáltatást. Az applikáció mesterséges intelligencia segítségével összegyűjti azokat a híreket, melyek a felhasználó szokásai alapján a leginkább relevánsak. A Google szolgáltatásának lényege, hogy a reklámokhoz hasonlóan célzottan juttatja el a felhasználókhoz a tartalmat, melynek így marketing értéke is van.

A kifinomult algoritmus nyújtotta kényelem azonban veszélyeket is hordoz magában, hiszen a tökéletes hírajánlatokhoz folyamatosan megfigyel és elemez minket a Google AI.

Mi az a Google Hírek?

A Google News egy hírgyűjtő (news aggregator) rendszer és applikáció, melyet a Google fejleszt. Ennek a feladata, hogy a napi hírfolyamból kiválogassa a felhasználó igényeinek megfelelő híreket és cikkeket. Az applikáció testre szabható, így a mesterséges intelligencia mellett az olvasó is befolyásolhatja a megjelenített tartalmat.

A Google 2002-ben indította el a szolgáltatás tesztverzióját, majd 2006 januárjában indult el a hivatalos verzió. Jelenleg több mint 50000 hírforrást figyel világszerte 35 nyelven, ezek között magyarul is.

Laptop café - programok
Google Hírek Apple okostelefonon.

A Google Hírek befolyásolhatja a gazdaságot

A Google a hírfolyama csak az elmúlt 30 napban megjelent híreket listázza ki. Eleinte az összes indexált hír kereshető és megtekinthető volt, azonban 2008. szeptember 7-e után a cég ezt megváltoztatta. Ezen a napon a United Airlines részvényei mintegy 1 milliárd dollárt veszítettek értékükből, miután a legolvasottabb hírek közzé felkerült egy 2002-es cikk, mely a légitársaság csődjéről szólt. A régi publikációt nagyon gyorsan átvették a vezető hírlapok, így elkerülhetetlen volt a hamis hír miatt kialakuló árfolyamzuhanás. Az eset azonban rávilágított arra, hogy mennyire értékes és keresett szolgáltatást hozott létre a keresőóriás.

A Google Hírek 2017-ben alaposan megváltozott interfésszel kerül a laptophasználók elé. A híreket téma vagy megjelenési időpont szerint csoportosíthatjuk, esetleg országok, helyszínek szerint válogathatjuk ki őket. Egyes kulcsszavakat beírva e-mailes értesítést is kérhetünk, ha az adott témában új hír jelenik meg.

Hírek iOS-en

Az Apple operációs rendszerére fejlesztett Google News applikáció működése áttekinthető és egyszerű. A képernyőn négy nagy kategóriát találunk:

  • „Neked” – ebben a kategóriában a Google mesterséges intelligenciája gyűjti össze azokat a cikkeket, melyekről úgy gondolja, hogy érdekelheti a felhasználót.
  • „Headlines” – ezen belül tematikai alkategóriákban jeleníti meg az app az aktuális, legfontosabb híreket.
  • „Kedvencek” – itt a felhasználó mentheti el kedvenc hírforrásait.
  • „Newsstand” – itt olyan híroldalak jelennek meg, melyek havidíjat kérnek szolgáltatásaikért.

A Google News szolgáltatása és alkalmazása egyaránt használható laptopon, Android rendszerű okostelefonon, tableten és most már iOS rendszerű Apple eszközökön is.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások