Már iOS-on is hódít a Google News

Apple platformon is ajánl híreket a Google

Google News laptop
Google News laptopra is.

Már az Apple okostelefonokra és iOS operációs rendszerrel működő laptopokra is feltelepítheted a Google News szolgáltatást. Az applikáció mesterséges intelligencia segítségével összegyűjti azokat a híreket, melyek a felhasználó szokásai alapján a leginkább relevánsak. A Google szolgáltatásának lényege, hogy a reklámokhoz hasonlóan célzottan juttatja el a felhasználókhoz a tartalmat, melynek így marketing értéke is van.

A kifinomult algoritmus nyújtotta kényelem azonban veszélyeket is hordoz magában, hiszen a tökéletes hírajánlatokhoz folyamatosan megfigyel és elemez minket a Google AI.

Mi az a Google Hírek?

A Google News egy hírgyűjtő (news aggregator) rendszer és applikáció, melyet a Google fejleszt. Ennek a feladata, hogy a napi hírfolyamból kiválogassa a felhasználó igényeinek megfelelő híreket és cikkeket. Az applikáció testre szabható, így a mesterséges intelligencia mellett az olvasó is befolyásolhatja a megjelenített tartalmat.

A Google 2002-ben indította el a szolgáltatás tesztverzióját, majd 2006 januárjában indult el a hivatalos verzió. Jelenleg több mint 50000 hírforrást figyel világszerte 35 nyelven, ezek között magyarul is.

Google Apple hírek
Google Hírek Apple okostelefonon.

A Google Hírek befolyásolhatja a gazdaságot

A Google a hírfolyama csak az elmúlt 30 napban megjelent híreket listázza ki. Eleinte az összes indexált hír kereshető és megtekinthető volt, azonban 2008. szeptember 7-e után a cég ezt megváltoztatta. Ezen a napon a United Airlines részvényei mintegy 1 milliárd dollárt veszítettek értékükből, miután a legolvasottabb hírek közzé felkerült egy 2002-es cikk, mely a légitársaság csődjéről szólt. A régi publikációt nagyon gyorsan átvették a vezető hírlapok, így elkerülhetetlen volt a hamis hír miatt kialakuló árfolyamzuhanás. Az eset azonban rávilágított arra, hogy mennyire értékes és keresett szolgáltatást hozott létre a keresőóriás.

A Google Hírek 2017-ben alaposan megváltozott interfésszel kerül a laptophasználók elé. A híreket téma vagy megjelenési időpont szerint csoportosíthatjuk, esetleg országok, helyszínek szerint válogathatjuk ki őket. Egyes kulcsszavakat beírva e-mailes értesítést is kérhetünk, ha az adott témában új hír jelenik meg.

Google hírek applikáció
Google News szolgáltatás.

Hírek iOS-en

Az Apple operációs rendszerére fejlesztett Google News applikáció működése áttekinthető és egyszerű. A képernyőn négy nagy kategóriát találunk:

  • „Neked” – ebben a kategóriában a Google mesterséges intelligenciája gyűjti össze azokat a cikkeket, melyekről úgy gondolja, hogy érdekelheti a felhasználót.
  • „Headlines” – ezen belül tematikai alkategóriákban jeleníti meg az app az aktuális, legfontosabb híreket.
  • „Kedvencek” – itt a felhasználó mentheti el kedvenc hírforrásait.
  • „Newsstand” – itt olyan híroldalak jelennek meg, melyek havidíjat kérnek szolgáltatásaikért.

A Google News szolgáltatása és alkalmazása egyaránt használható laptopon, Android rendszerű okostelefonon, tableten és most már iOS rendszerű Apple eszközökön is.


Már iOS-on és Apple eszközökön is hódít a Google News szolgáltatása. A Google News vagy Google hírek az egyik legismertebb hírfolyam megjelenítő és hírválogató rendszer, mely laptop, okostelefon és tablet eszközökön is használható, ezentúl az Apple iOS rendszerű eszközeire is letölthető. A felhasználók számára testre szabott hírfolyamot jelenít meg a kereső által üzemeltetett aggregátor. Néhány további téma, melyről érdemes lehet olvasni: laptop ajánló cikk, laptop szerviz, Google szolgáltatás, Google Hírek Android rendszerre, Apple laptop, okostelefon szerviz, applikáció telepítése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük