kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptopRezsicsökkentés – Érdemes lecserélni az asztali PC-t laptopra?

Rezsicsökkentés – Érdemes lecserélni az asztali PC-t laptopra?

A rezsicsökkentés kétségtelenül hétköznapjaink központi kérdésévé vált. Nem is meglepő tehát, hogy fokozott figyelmet kapnak a fogyasztást mérséklő megoldások, ezért érdemes a laptopok területén is külön kitérni erre a témára. Nagyságrendileg mennyivel fogyaszt többet az asztali PC, mint a laptopunk? Érdemes lecserélni egyáltalán?

Tény, hogy egyre jobban oda kell figyelnünk arra, hogy olyan eszközöket használjunk az otthonunkban, melyek leginkább az energiatakarékosság jegyében működnek. Itt az ideje, hogy mélyebben elmerüljünk ebben a kérdésben és megvizsgáljuk ,hogy valóban megéri-e a rezsicsökkentés jegyében lecserélni az asztali számítógépet laptopra.

Általános tévhitek a laptopokkal szemben

Elsőként vizsgáljuk meg azokat a sztereotípiákat, amelyek a laptopokkal kapcsolatban felmerülnek a csere kapcsán. Ezeknek egy része megalapozott, de csak bizonyos körülmények között, a másik része viszont általában az információ hiányából adódik. Az sem ritka, hogy valaki olyan rossz tapasztalataira alapozva ítéli meg helytelenül a laptopokat, amelyeket elkerülhetett volna a megfelelő utánajárás segítségével. Lássuk, melyek szoktak lenni az általános kontra érvek a laptopokkal szemben. A végén majd te is rá fogsz jönni, hogy a megfelelő információk birtokában sokkal könnyebben tudsz olyan laptopot választani, amely teljes mértékben elfeledteti veled az asztali PC-t.

A laptop soha sem lesz olyan erős, mint egy asztali PC

Laptop café - Laptop
Gamer laptopok

Ez a kijelentés napjainkban már nem állja meg a helyét. Régebben persze volt némi alapja, hiszen a laptopokat funkciójukból adódóan is sokkal ritkábban használták összetettebb feladatok elvégzésére. Mára már viszont mind az üzleti laptopok, mind a gamer laptopok megjelenésével olyan gépeket kaptunk, amelyek tökéletesen képesek ellátni a rájuk bízott feladatot. Mindegy, hogy nagy terjedelmű adatbázisokkal, vagy gépigényes játékokkal kell szembe néznie az eszköznek, igazából minden csak a tudatos választás kérdése.

Tény, hogy egy közép-alsó kategóriás laptop nem lesz megfelelő összetett feladatok elvégzésére és az is tény, hogy adott kategórián belül a laptop drágább, mint egy asztali pc ugyanazzal a konfigurációval. De nem szabad elfelejtenünk, hogy a laptopoknak számos egyéb előnyük is van az asztali számítógéppel szemben. Ezek pedig nem csak a rezsicsökkentés és az energiatakarékos működés során mutatkoznak meg. Gondoljunk a laptopokkal járó mobilitás szabadságára is, továbbá a könnyű hordozhatóságról sem szabad megfeledkeznünk.

Összességében tehát már bőven találhatunk megfelelően erős laptopot is, nem kell mindenáron PC-t vásárolnunk csak azért, mert tartunk tőle, hogy nem lesz elegendően stabil vagy erős egy laptop is a feladatra. Az viszont fontos, hogy tudatosan válasszunk és lehetőség szerint az üzleti, vagy a gamer kategóriát részesítsük előnyben.

A laptop sokkal kevésbé stabil, nagyobb a meghibásodás esélye

Ez a kijelentés is inkább az alsókategóriás laptopokra jellemző alapvetően. Az üzleti laptopok, mind az anyaghasználatban, mind pedig stabilitásban is vetekednek egy asztali számítógép minőségével. Nem kell attól tartanunk, hogy nem lesznek megbízható társaink a hétköznapok során. Persze tény, hogy a laptop mobilitása azért némi hátrányt is jelenthet az asztali PC-vel szemben. Leginkább azért , mert ennél a kategóriánál fennáll a rálépés, leejtés lehetősége.

Rezsicsökkentés laptoppal – Lássuk, hogy mennyi az annyi

Laptop café - Laptop
Alacsony energiafogyasztás szerény igénybevétel esetén

Egy átlagos PC fogyasztását nagyságrendileg 200W\óra mértékben tudjuk meghatározni. Mindezen teljesítmény mellett az asztali PC 175kg CO2-őt bocsájt ki évente.

Ezzel szemben egy laptop energiafelhasználása 50 és 100W között van ( aktív használat közben ). Ez az összeg természetesen függ az adott modelltől is. Körülbelül 44 és 88kg közötti szén-dioxid kibocsájtást tudhat magáénak. A CO2 kibocsájtást környezetvédelmi szempontból tüntettük fel az adatok között, hiszen a környezettudatos választás épp annyira fontos, mint a gazdaságos energiahasználat.

Ha a fenti adatokat megfigyeljük, akkor könnyen kijelenthetjük, nagyságrendi különbségek figyelhetőek meg nem csak két eszköz fogyasztása, de öko lábnyoma között is.

Alvó módban mindkét eszköz nagyságrendileg harmadát fogyasztja a fent említett mennyiségnek. És igen! Érdemes azt is figyelembe venned, hogy a készenléti mód alatt is van fogyasztás mind a két eszköz esetében. Tehát, ha nem használod, érdemes inkább teljesen kikapcsolni a készüléket, legyen szó laptopról vagy asztali gépről.

Érdemes tehát a rezsicsökkentés miatt lecserélni az asztali PC-t laptopra?

Röviden: Igen és ajánlott is. Kicsit mélyebbre ásva persze ez a kérdés már kétségtelenül némileg összetettebb. Elsősorban azt kell mérlegelni, hogy folyamatos használatban van-e a készülék. Home office vagy otthoni munkavégzés esetén mindenképpen érdemes elgondolkoznod a cserén. Akkor is fontos, ha folyamatosan használod, akár lakossági akár céges felhasználás keretein belül. Viszont érdemes elgondolkozni a fent látott adatokon, mert szemmel láthatóan lényegesen jobb a fogyasztása a laptopnak a PC-vel szemben.

Végezetül íme néhány energiatakarékossági tipp

  • Ha nem használjuk a gépünket, inkább kapcsoljuk ki, mert az alvó mód alatt is van fogyasztás.
  • Kapcsold le a hangfalakat, ha nem használod őket
  • Ugyanez igaz a nyomtatóra is, ne menjen feleslegesen.
  • Használj inkább laptopot PC helyett, ha van rá lehetőséged.

A rezsicsökkentés margójára mindenképpen érdemes megjegyezni azt, hogy önmagában még egy készülék nem fog szignifikáns változást hozni. Ugyanakkor sok kicsi sokra megy alapon érdemes minél előbb az egész otthonunk fogyasztását optimalizálni.

Persze természetes, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben senki sem szeretne egy vagyont költeni egy új laptopra. Viszont szerencsére felújított verzióban is vásárolhatsz nálunk így nem csak százezreket spórolhatsz, de a környezetet is kíméled.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások