vasárnap, október 15, 2023
KezdőlapLaptopHogyan válasszak hűtőpadot a laptophoz?

Hogyan válasszak hűtőpadot a laptophoz?

Miért kell állvány a notebooknak?

laptop legnagyobb előnye hordozhatóságában, kompakt kiszerelésében rejlik. A hardver méreteinek optimalizálása miatt hűtőrendszer meglehetősen szűkre szabott helyre szorul, emellett a beszerelt ventilátor teljesítménye is csekélyke, hiszen az akkumulátor energiáját a laptop teljesítményére szeretnénk fordítani elsősorban. Az alacsony teljesítményű hűtőrendszer miatt a notebook könnyen felmelegedik, komolyabb hardverteljesítmény során extrém melegedés is megfigyelhető. A hardver túlmelegedése nemcsak a nyári melegben, hanem télen, a fűtött szobában is megfigyelhető. Ha szeretnénk megnövelni gépünk élettartamát és elkerülni a szervizt, szerezzünk be a laptop hűtésének javítására szolgáló laptopállványt vagy laptop hűtőpadpadot.

Hogyan válasszunk alátétet?

A laptop állvány kiválasztásakor elsősorban a laptop méreteit kell figyelembe venni, hogy a hűtőpadon kényelmesen elférjen a készülék. Választhatsz univerzális hűtőpadot, ennek mérete a laptop méretéhez igazítható. A kiválasztáskor érdemes figyelembe venni az alátét működési elvét, hiszen ez befolyásolja a laptophasználat közben keletkező zajok mértékét is.

Laptop tisztítás, karbantartás 1 nap alatt, Garanciával!
Laptop tisztítás, karbantartás 1 nap alatt, Garanciával!

Hogyan működik a laptop hűtőpad

Kétféle laptop hűtőállványt különböztetünk meg a működési elve szerint:

Passzív hőelvezetésű laptopállvány – a laptop hűtőpad elnyeli és elvezeti a gép hőjét és leadja környezetének. Munkaasztalon és ölbe véve is alkalmazhatjuk egyes típusaikat. Előnye, hogy nem tartalmaz semmilyen mozgó alkatrészt, csendes és nem igényel energiaellátást, ebből adódóan a hatékonysága is alacsonyabb az aktív hűtőhöz képest.

Aktív hűtéssel ellátott laptop alátét – a laptop állvány egy vagy több ventilátor segítségével gyorsítja fel a levegő áramlását, ennek köszönhetően hatékonyan és gyorsan hűti le a notebookot. A szerkezet hátránya, hogy a legjobb konstrukciójú ventilátorok működése is zajjal jár, emellett energiaforrást is igényel az üzemeltetése.

A jobb minőségű modellek képesek önállóan szabályozni a ventilátorok sebességét, a laptop hőmérsékletéhez optimalizálva azt. Ezen modellek 1700 és 2250 fordulat per perc sebességtartományban képesek működtetni az aktív hűtőpad ventilátorait. Az alátét anyaga jelentősen befolyásolhatja a hűtés hatékonyságát. Az alumíniumból és műanyagból készült szerkezetek súlya könnyebb a fából készült alátétekhez képest és hővezető képességük is jobb.

Laptop tisztítás, karbantartás 1 nap alatt, Garanciával!
Laptop tisztítás, karbantartás 1 nap alatt, Garanciával!

A laptopállványok típusai

Ahhoz, hogy könnyebben tudjunk laptop alátétet választani, ismernünk kell a négy fő típust, melybe besorolják őket:

  • Asztali alátét– ezek az alátétek általában nehezek, asztali munkához optimalizálták a kialakításukat, szállításuk nem kényelmes.
  • Nyitható transzformer asztalka – ezeket notebook alátétként vagy olvasó asztalkaként is használhatjuk. A kényelmes használhatóság érdekében állítható a kis asztal magassága és a dőlési szöge is.
  • Hordozható hűtőpad – olyan laptop alátét, mely ölbe véve is megóvja gépünket a túlmelegedéstől, de asztalra helyezve is jó szolgálatot tesz.
  • Állvány – olyan laptoptartó, mely lehetővé teszi, hogy állva vagy ülve dolgozhassunk a mobil számítógéppel.

A laptop hűtőpad kiegészítő lehetőségei

Amikor alátétet választunk, meg kell néznünk azt is, hogy a hűtésen túl milyen egyéb plusz funkciókat nyújt a készítmény.

  • LED megvilágítással szerelt laptop hűtőpadot is választhatunk, a tapasztalatok szerint ez a világítás legfeljebb arra elég, hogy a sötétben megtaláld a laptopodat.
  • USB HUB – ez akkor jöhet jól, ha a laptopon csak 1-2 USB port található.
  • Gumírozott részek – a gumialátétek segítenek a laptop és az alátét rögzítésében is, egyes gyártók lespórolhatják ezt.
  • Kártyaolvasó – a laptopok többsége csak SD kártyaolvasót kap, az alátétben találhatunk beépítve univerzális olvasót is.
  • Hangszóró – akinek kevés lenne a laptop hangszórója, az választhat olyan laptop pad-et, mely nagyobb teljesítményű hangszórót is tartalmaz.

Népszerű laptopállvány gyártók:

  • Crown
  • Logitech
  • Belkin
  • Cooler Master.

Hogyan válasszak és vásároljak hűtőpadot a laptophoz a meleg nyári napokra? A meleg nyári napokon a laptop hűtőpad vagy laptop állvány képes lehűteni a notebookot a megfelelő hőmérsékletre. A kütyü segít a kényelmes használatban is, így jobban kézre áll a notebook billentyűzete is. Ha szeretnél még néhány érdekes témáról olvasni, az alábbiakat ajánljuk: noteszgép hűtőventilátor tisztítása, laptop szerviz, energiatakarékos beállítások, hűtés javítása, laptopállvány vásárlás, hűtőpad kiválasztása.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások