Laptop töltő kábel

Laptop töltő csatlakozó kábel
Laptop töltő DC kábel

Hogyan válasszunk megfelelő töltő kábelt?

A laptop zavartalan működésének alapja a zavartalan áramellátás. A beépített telepek, a laptop akkumulátor töltéséhez és a laptop működéséhez a megfelelő erősségű és mennyiségű áramot a laptop töltő biztosítja. A laptop töltő csatlakozásáért a laptophoz és a hálózathoz a laptop töltő kábel biztosítja.

A laptop töltőhöz csatlakozó kábelek:

 • Hálózati kábel
 • Laptop adapter DC kábel.

A laptop töltő hálózati kábel biztosítja a 230V-os áramellátását a laptop töltőnek. Általánosságban elmondhatjuk, hogy ennek a kábelnek a szervizelése a legritkább esetben szükséges, mivel vastagsága jóval nagyobb a laptop töltő DC kábelénél, ezért a szállítás során a DC kábel cseréjére hamarabb lehet szükség, elektromos zavar esetében pedig maga a laptop töltő károsodik könnyebben.

Miért kell laptop töltő hálózati kábelt vásárolni?

Ha a laptopot hosszabb ideig szeretnénk asztali gépként használni, a hálózati csatlakozást, az áramot a laptop töltő kábel biztosítja. A laptop töltő kábel vásárlását, kiválasztását a laptop szervizben szakember segíti. A hálózati kábel hossza lehet: 1.5 méter, 1.8 méter, 2 méter, 3 méter. A laptop kényelmes használatához a megfelelő laptop töltő hálózati kábel beszerzése az ideális megoldás, mivel a laptop adapter DC kábele egy egységet alkot a töltővel, ezért cseréje csak szervizben lehetséges.

A laptop töltő hálózati kábel csatlakozójának típusai:

 • IEC C5 aljzat – ez a kábel és a töltő csatlakozását biztosítja, kézzel könnyen oldható csatlakozás.
 • CEE 7/7 dugó – hagyományos hálózati csatlakozó dugó, melyből két fajtát választhatunk. A használat helyétől függően választhatunk egyenes kábelcsatlakozásút vagy 90 fokban elhajló kábellel szereltet.
Laptop töltő kábel
Hosszú laptop töltő hálózati kábel

A laptop töltő hálózati kábel vásárlásakor a következő paraméterekkel találkozhatunk még:

 • Maximális terhelhetőség – többnyire 16A/250V értékkel találkozhatunk, ez tökéletesen elegendő a laptop használatához. Ennél nagyobb értékkel rendelkező kábelt vásárolhatunk, de fölösleges, ennél alacsonyabban terhelhető kábelt csak a laptop szerviz szakemberének javaslatára vásároljunk.
 • Belső erek – itt a kábelkötegben található erek számát és az ér keresztmetszetének területét adja meg a gyártó. A laptop töltő kábel esetében általában az érték: 3×0,75 négyzet milliméter.
 • Szigetelés – a kábel szigetelésének mértékét mutatja ez a paraméter. Minimum dupla szigetelésű kábelt vásárolhatunk, de nem ritka a tripla szigetelés sem.

A laptop töltő DC kábel

A laptop töltő meghibásodásának egyik leggyakoribb oka a hálózati túlfeszültség után a DC kábel sérülése. A laptop töltő DC kábel segítségével csatlakoztatható a laptop a töltő adapterhez. A kábel csatlakozó dugója egyedi, a legtöbb laptop márka esetében változó, ezért vásárláskor kérjük ki a laptop szervizben szakember véleményét. A laptop töltőbe a kábel bele van forrasztva, ezért otthoni körülmények között ne cseréljük. A laptop töltő kábel vásárlásakor a DC kábel vásárlását minden esetben, a szervizben szakember segítségével végezzük.

A laptop töltő kábel hibája

A laptop töltő DC kábel hibájának jele, ha a laptop töltő ellenőrző lámpája világít, de a laptop mégsem tölt. Ilyenkor megpróbálkozhatunk a kábel mozgatásával, ha beindul a töltés, egyértelmű a hiba. A laptop töltő DC kábel meghibásodása esetén a laptopot és a töltőt is el kell vinni a szervizbe, hogy a szakember megvizsgálja a töltő csatlakozó aljzatát a laptopban, hiszen az is sérülhetett.


Laptop töltő kábel vásárlása, szerviz Budapesten és vidéken is. A megfelelő laptop töltő kábel típust szervizben szakember választja ki, mivel a speciális csatlakozók és egyedi feszültség és teljesítmény megkövetelik a körültekintést és a hozzáértést, hogy biztonságosan használhasd számítógépedet. További érdekes témák ebben az kategóriában olvasható: laptop töltő, akkumulátor töltő, gyári akkutöltő, laptop akku helyes töltése, töltő és csatlakozó kábel, univerzális laptoptöltő, hálózati kábel, csatlakozó.

2 hozzászólás ehhez: “Laptop töltő kábel

 • 2017.02.07 at 11:30
  Permalink

  “A laptop töltőhöz csatlakozó kábelek” alatti szöveges részben a hálózati fesz 220 V-ként szerepel, ez ma már 230 V.

  Válasz
  • 2017.02.07 at 11:34
   Permalink

   Köszönjük az észrevételt, javítottak az elírást!

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.