kedd, október 10, 2023
KezdőlapLaptopMennyivel lesz gyorsabb a laptopom SSD-vel?

Mennyivel lesz gyorsabb a laptopom SSD-vel?

Asztali és hordozható számítógépekben a leggyakrabban a töredezett, lassú vagy éppen romlásnak indult merevlemez okozhatja a legnagyobb bosszúságokat.

Laptop café - Laptop, SSD

Az utóbbi állítás főképp igaz a laptopokra, ahol általában csak 5400 fordulatszámú merevlemezek vannak, roppantul be tud lassulni az arról való olvasás és írás egyaránt, azt eredményezve, hogy rendszerünk és programjaink lassan indulnak el, ha írnak és futás közben olvasnak is lemezről (például a böngészők) akkor azok folyamatosan lassúak lehetnek, nem is beszélve a gyakori külső behatásoktól (gép mozgatása), ami árthat a lemezeknek.

Na de miért is járunk jól, ha egy SSD-t teszünk a gépünkbe? A következő videót ugyan azzal a géppel rögzítettük, mindössze a HDD lett cserélve SSD-re a két felvétel között.

Laptop café - Laptop, SSD

Jól látható, hogy újratelepített gépen is érezhető különbség van már csak a bootolási időben is, a nagyobb különbség az idő múltával fog megmutatkozni, míg az SSD nagyjából megtartja ezt a sebességet, addig a HDD töredezik és relatív sok idő telik el míg az olvasófej újrapozicionál a következő adathoz amire várakozunk. Az SSD gyorsaságát az adja, hogy nem mozgó alkatrészekkel működik, hanem memóriakártyákkal, amik elérésénél szinte (merevlemezhez képest) nincs is várakozási idő, egyből olvashatóak – írhatóak. Ebből kifolyólag az SSD-n lévő adat töredezni sem tud.

SSD-t csak 120GB és az felett érdemes vásárolni, a 120GB-os modellek elegendőek arra, hogy az operációs rendszerünk és pár alap program (például Office alkalmazások, böngészők, illetve amiket gyakran használunk) kényelmesen elférjenek rajta. Ennél nagyobbat csak ritkán éri meg laptopba vásárolni, a nagyobb méretű programok, mint például a játékok, nem profitálnak látványosan az SSD gyorsaságából, maximum a töltőképernyőt látjuk majd kevesebb ideig, illetve például a filmeknél sincs elterjedve olyan nagy bitráta, hogy szükséges legyen SSD-re tennünk őket a zökkenőmentes lejátszásért cserébe.

A következő dolgokat lehet elvárni a SATA csatlakozású SSD-ktől:

  • Nagyjából 50x gyorsabbak a merevlemezeknél, véletlenszerű írás és olvasás közben, amit a rendszer a háttérben végez.
  • 2-4x gyorsabbak nagyobb, összefüggő adathalmaz olvasása közben, mint a legjobb merevlemezek.
  • A nagyobb SSD-k még gyorsabbak, a több NAND lapka miatt, amiket egyszerre tudnak elérni.
  • A korszerű SSD-knél hosszabb élettartamra számíthatunk a merevlemezekkel szemben, főleg laptopok esetében ahol a rázkódás is árthat a merevlemezeknek.

Az SSD egyetlen hátránya, a Ft/GB értéke, átlagosan 4x-5x többe kerül ugyanakkora tárhelyű SSD vétele mint merevlemezé, de ha SSD mellett a gépünkben HDD is van, akkor egyszerre élvezhetjük az oprendszer és fontos programjaink gyorsaságát, illetve a nagyobb tárhelyre telepített adataink (képek, zenék, videók) meglétét.

Erre a linkre kattintva megtekintheted az általunk forgalmazott SSD meghajtókat, amelyeket akár beépítőkerettel, csomagban is megvásárolhatsz.

Laptop café - Laptop, SSD

Laptopunkba általában két módon tehetünk be SSD-t, egyik, hogy simán kicseréljük a benne található merevlemezt, illetve a praktikusabb, hogy ugyan úgy kicseréljük, de a merevlemezt visszaépítjük (beépítő kerettel) az optikai meghajtó helyére, ha van ilyenünk és nem használjuk azt. Ilyen módon megkaphatjuk az SSD gyorsaságát, és a HDD nagy tárhelyét, így nem kell aggódnunk, hogy hamar betelik a meghajtó. Ha beépítő keret mellett döntenénk, akkor érdemes az SSD-t a belső részbe helyezni, a HDD-t pedig a beépítő keretbe, mivel számos laptopban jobb a belső tárhelynek szánt csatlakozó, és van amelyik laptop bootolni is csak arról tud.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

- Advertisment - spot_img
- Advertisment -spot_img

Izgalmas témák

Közkedvelt Cikkek

Legújabb hozzászólások